Onderzoek naar anti-fibrotische behandeling van asbestose

Asbestose is een ziekte waarbij de longblaasjes beschadigd zijn door asbestvezels. Dit geeft bindweefselvorming of fibrose in de longen. Helaas is het genezen van deze ziekte niet mogelijk en gaan veel patiënten in de loop van de tijd achteruit met verlies van longfunctie.

Een andere vorm van longfibrose zonder duidelijke oorzaak, de zogenaamde idiopathische pulmonale fibrose ofwel IPF, kan tegenwoordig worden behandeld met anti-fibrotische medicijnen.

Deze middelen remmen de achteruitgang van longfunctie. Of deze medicijnen ook werken bij asbestose is niet onderzocht.

Om dit verder te onderzoeken is er vanuit de Nederlandse Longartsenvereniging NVALT een onderzoek opgestart waarbij patiënten met asbestose zullen worden behandeld met het anti-fibrotische medicijn Pirfenidon. Dit medicijn wordt al gebruikt voor de behandeling van IPF.

Deelnemers zullen in de eerste fase van het onderzoek elke dag thuis een longfunctiemeting (spirometrie) verrichten. Regelmatig wordt digitaal gevraagd hoe het gaat en of er bijwerkingen zijn. Na 3 maanden (of wanneer de longfunctie achteruit gaat) zal worden gestart met Pirfenidon en gaat de deelnemer door met het dagelijks thuis blazen van een longfunctie. Na 24 weken zal worden gekeken hoe het medicijn is verdragen door de deelnemers en of er verschil in longfunctie is voor en na start van de behandeling.

Dit landelijke onderzoek wordt uitgevoerd in Heerlen, Nieuwegein en Rotterdam. Om deel te kunnen nemen moet sprake zijn van een vastgestelde asbestose en een leeftijd tussen de 40 en 85 jaar. Daarnaast moet sprake zijn van achteruitgang in de longfunctie in het afgelopen half jaar. Voor meer informatie of deelname kunt u contact opnemen met J. Miedema, longarts ‘interstitiële longziekten’ (J.miedema@erasmusmc.nl).

Recente media

Documentaire ‘Leven met Asbestkanker’

In deze hoopvolle documentaire, gemaakt door Future Media in opdracht van de AVN, worden mesothelioompatiënten Remko Meddeler en Esther Terlouw van dichtbij gevolgd. Ook longarts Robin Cornelissen komt aan het woord.

Bekijk »
Deel dit artikel!