Vormen van asbestziekten​

Als gevolg van blootstelling aan asbest kunnen verschillende vormen van asbestziekten optreden. De meest voorkomende ziekten zijn asbestose en mesothelioom.

Asbestose
Bij asbestose worden asbestvezels door bindweefsel in het longweefsel opgenomen. De longen verliezen hierdoor hun elasticiteit, waardoor het ademhalen moeilijker wordt. De ziekte is niet kwaadaardig en ook niet per definitie dodelijk. Asbestose kan alleen maar veroorzaakt worden door een langdurige blootstelling aan asbest (10 jaar of meer aan hoge concentraties asbest).

Mesothelioom
Mesothelioom is een asbestkanker. Bij deze ziekte wordt een tumor gevormd aan de vliezen die de lichaamsholten bekleden, zoals bijvoorbeeld het longvlies. De ziekte wordt dan ook wel borstvlieskanker genoemd. Wanneer de asbestvezels ingeslikt zijn, kan het leiden tot mesothelioom van het buikvlies. Deze vorm van mesothelioom komt echter minder vaak voor. Mesothelioom kan al veroorzaakt worden door een eenmalige blootstelling aan asbest. De periode tussen de blootstelling en het manifesteren van de ziekte is gemiddeld 30 jaar.

Longkanker
Naast de kans op asbestziekten lopen mensen die aan asbest zijn blootgesteld ook een verhoogd risico op longkanker. Dit geldt met name in combinatie met roken.

Slokdarmkanker
Hoewel ingeslikte asbestvezels het lichaam via de spijsvertering verlaten, kunnen deze vezels ook slokdarmkanker veroorzaken.