Persbericht Ademloos

‘De oale groond van Twente wordt gekoesterd en omarmd. De keerzijde: ze is vergeven van de asbest. Twente wordt geplaagd door één van de grootste milieuschandalen in de Nederlandse geschiedenis, en rijk, provincie en gemeente zijn de sluipmoordenaar van de 20ste eeuw nog altijd niet de baas.’ Dit schreef journalist Rob Vorkink vorig jaar in een artikel voor FTM Lokaal. Dat de asbest-ellende nog steeds actueel is, bewijst de film Ademloos, die op vrijdag 8 maart gratis wordt vertoond in Kulturhus Hasselo.

Wie denkt dat asbest een uitgestorven last is, denkt fout. Hoewel men 100 jaar geleden al voor de gevaren van asbestvezels waarschuwde, werd het gebruik ervan pas in 1993 verboden. Overal in Nederland is asbest nog volop aanwezig. En zeker in Twente, vanwege de Goorse ‘fabriek des doods’ Eternit, die decennialang flinke winsten behaalde met dit geweldige en geweldig goedkope bouwmateriaal.

Misschien nog wel het meest bizar is dat de uit Europa verbannen asbestindustrie ‘gewoon’ verhuisde naar andere landen. In de documentairefilm Ademloos reist de Belgische filmmaker Daniel Lambo naar de grootste asbeststort in India en onthult hij de werkwijze van de nog immer wereldwijd opererende asbestindustrie. Zijn pakkende verhaal werd in 2018 tijdens het Vlaamse filmfestival MOOOV bekroont met de publieksprijs. De film verschijnt in april in Nederland, maar de voorpremière is al op vrijdag 8 maart, in het Kulturhus Hasselo in Hengelo.

Tussen nu en 2035 zullen naar verwachting nog 10.000 mensen sterven aan de gevolgen van de dodelijke asbestziekte mesothelioom (longvlieskanker). Bij Hengeloër Remko Meddeler (46) werd in 2015 een mesothelioom ontdekt. Hij zal kort zijn verhaal doen als inleiding van de documentaire. Dankzij de inzet van Remko en de medewerking van Kulturhus Hasselo, Asbestslachtoffer Vereniging Nederland en de producent van de film, is deze voorstelling gratis toegankelijk. Reserveren is gewenst. Dit kan op www.kulturhushasselo.nl. De film begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Er is gelegenheid om na te praten.

Recente media

Documentaire ‘Leven met Asbestkanker’

In deze hoopvolle documentaire, gemaakt door Future Media in opdracht van de AVN, worden mesothelioompatiënten Remko Meddeler en Esther Terlouw van dichtbij gevolgd. Ook longarts Robin Cornelissen komt aan het woord.

Bekijk »
Deel dit artikel!