Prof. Job de Ruiterprijs voor Leon Widdershoven

Leon Widdershoven, onze secretaris, heeft op maandag 16 april jl. de Prof. Job de Ruiterprijs ontvangen tijdens het symposium van het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) dat georganiseerd werd om stil te staan bij het feit dat het 25 jaar geleden is dat asbest verboden werd in Nederland.

De prijs is vernoemd naar een van de oprichters van het IAS, oud minister van justitie Job de Ruiter, en wordt uitgereikt aan mensen die zich op bijzondere wijze inzetten voor asbestslachtoffers. Dat dit op Leon Widdershoven van toepassing is, leidt geen twijfel. Sinds het moment dat zijn moeder eind jaren tachtig de Stichting Asbestslachtoffers oprichtte, de voorganger van de AVN, zet Leon zich met ziel en zaligheid in voor de belangen van asbestslachtoffers.

 

Jarenlang was hij voorzitter van de vereniging en sinds enkele jaren secretaris. Welke rol hij ook vervult, hij is de spil van de vereniging. Hij staat mensen met mesothelioom, asbestose of andere aan asbest gerelateerde ziekten op allerlei manieren bij. Daarnaast is hij betrokken in tal van werkgroepen waar het gaat om medicijn- en protocolontwikkeling. Dat zijn enorme inzet niet onopgemerkt is gebleven blijkt uit de bijzondere blijk van waardering van het IAS-bestuur om hem de Prof. Job de De Ruiterprijs toe te kennen.

 

Leon liet weten volslagen verrast te zijn dat hem deze eer te beurt viel. In zijn dankwoord liet hij, bescheiden als hij is, weten dat de prijs ook toekomt aan de collega-bestuursleden. Wij weten echter beter, hij heeft deze prijs volkomen zelf verdiend door zijn jarenlange, tomeloze inzet voor een heel kwetsbare patiëntengroep.

 

Wij feliciteren Leon van harte.

 

Namens het bestuur van de AVN,
Jan Verschoor
Voorzitter

 

Leon neemt de prijs in ontvangst van voorzitter Rob van der Heijden.

Recente media

Documentaire ‘Leven met Asbestkanker’

In deze hoopvolle documentaire, gemaakt door Future Media in opdracht van de AVN, worden mesothelioompatiënten Remko Meddeler en Esther Terlouw van dichtbij gevolgd. Ook longarts Robin Cornelissen komt aan het woord.

Bekijk »
Deel dit artikel!